Dankjewel in het Grieks. Hoe zeg je bedankt of dank je wel in het Grieks?

Dankjewel in het Grieks, hoe zeg je dat?

Heb je al zin om op vakantie te gaan? Naar een zonnig Grieks eiland waar je het alledaagse Nederlandse leven even volledig vergeet? Dan zul je het vast heerlijk vinden om je in de maanden voor je op reis gaat voor te bereiden, je te verheugen op deze zonnige vakantie. Door de taal te leren bijvoorbeeld, de beginselen van het Grieks. Zoals het leren van basiswoorden als Alsjeblieft en dankjewel in het Grieks. Zeker als je vaker naar Griekenland vasteland of naar de Griekse eilanden gaat is het handig en plezierig als je de taal enigszins spreekt. 

Redenen om een paar woordjes Grieks te leren.

Als je onverhoopt naar een dokter moet, als je de weg naar het strand zoekt of wilt weten waar je een brievenbus kan vinden, maar ook om ‘dankjewel’ in het Grieks te kunnen zeggen als je vriendelijk geholpen wordt in een winkel of een heerlijke Griekse salade voorgeschoteld krijgt in een Grieks restaurant. Dankjewel in het Grieks is ondanks zijn eenvoud misschien wel het eerste woord waar je het meeste aan hebt. Lees ook deze voordelen waarom van Grieks leren.

De Grieken zullen het enorm waarderen als jij ‘ευχαριστώ’ (dankjewel)in het Grieks zegt. Een uiting van dankbaarheid, een vorm van beleefd heid ‘ευχαριστώ’. Ze voelen dat jij moeite hebt gedaan om je enigszins te verdiepen in hun taal en je accent zal waarschijnlijk grappig klinken. Net als wij, gelovig of niet, moeten glimlachen als de paus in zijn paastoespraak met een zwaar Italiaans accent ‘bedank vor die bloehme’ zegt. ‘Ευχαριστώ για τα λουλούδια’ in het Grieks. Een toerist die Grieks spreekt maakt de Grieken blij, ευχαριστώ (dankjewel).

Thuis alvast Grieks leren.

Μαθαίνοντας ελληνικά, σας ευχαριστώ (Grieks leren, dankjewel). Een online thuisstudie Grieks volgen, de beginselen van de Griekse taal leren zal je veel plezier geven als je straks op vakantie naar Griekenland gaat. Beeldt je maar eens in: je ligt aan het zwembad in een heerlijk resort op een van de prachtige Griekse eilanden. Een vriendelijke ober brengt je een verkoelend drankje. ‘ευχαριστώ, κύριε’, zegt je met een zwoele glimlach, ‘dankjewel, ober’. Dat geeft jou het ultieme vakantiegevoel en die knappe ober rent voor je als jij ‘ευχαριστώ, κύριε’ zegt. Dankjewel!

Maar ook als je een leuk appartement gehuurd hebt zul je veel plezier hebben van een thuisstudie Grieks. De taal spreken opent deuren die anders gesloten blijven. De vriendelijke Grieken zullen iemand die hun taal spreekt heel gastvrij ontvangen en helpen als het nodig is. ‘Καλά, ευχαριστώ’, zeg jij. ‘Ɛίστε ευπρόσδεκτοι’, zegt de aardige Griek (Fijn, bedankt, zeg jij. ‘Graag gedaan’, zegt de aardige Griek).

Hoe spreek je ‘ευχαριστώ’ (dankjewel in het Grieks) uit?

De Griekse letters zijn anders dan het Nederlandse alfabet. Hoe spreek je ‘ευχαριστώ’ eigenlijk uit? Bij een taalcursus lees je de woorden en hoor je hoe ze uitgesproken worden, vaak staat de uitspraak er fonetisch achter geschreven tussen vierkante haakjes. ‘Ɛυχαριστώ’ [efcharistó], zo spreek je het woord ‘dankjewel’ in het Grieks uit. Naast het leren spreken is het ook een fantastische uitdaging om nieuwe letters te leren, Grieks te kunnen lezen op je vakantiebestemming. Ɛστιατόριο, [estiatório], σούπερ μάρκετ [soúper márket], μενού [menoú] (restaurant, supermarkt, menukaart), woorden die je ongetwijfeld regelmatig tegen zal komen tijdens je vakantie in Griekenland. Hoe leuk is het als jij deze woorden kan lezen en goed uit kan spreken.

dankjewel in het Grieks. Dialoog in het Grieks met Ober

Het was lekker, dank je wel! En andere Griekse begrippen.

‘Το φαγητό ήταν νόστιμο, ευχαριστώ’ [To fagitó ítan nóstimo, efcharistó] betekent ‘het eten was lekker, dankjewel’. Zomaar een zin die jij tijdens je vakantie in een restaurant over je lippen laat rollen, omdat je een thuisstudie Grieks gevolgd hebt. Maar je begint natuurlijk met woorden als ja – ναι [nai], nee – όχι [óchi], alsjeblieft – μαρακαλώ [marakaló], graag gedaan – είστε ευπρόσδεκτοι [eíste efprósdektoi]. En voordat je het weet kun je een klein gesprekje voeren. Hoe leuk is dat!

Voorbeeld van een simpele conversatie in het Grieks.

  • Jij: Ππορώ να έχω ένα φλιτζάνι καφέ; [boró na écho éna flitzáni kafé?] – Mag ik een kopje koffie, alsjeblieft?
  • Ober: Παρακαλώ [marakaló] – alsjeblieft.
  • Jij: Καλά, ευχαριστώ [kalá, efcharistó] – Fijn, bedankt.
  • Ober: Ɛίστε ευπρόσδεκτοι [eíste efprósdektoi] – graag gedaan.

De Griekse woorden uit dit artikel opgesomd.

NederlandsGrieksFonetisch (uitspraak)
DankjewelΕυχαριστώEfcharistó
AlstjeblieftΠαρακαλώ παρακαλώParakaló parakaló
Graag gedaan of (welkom)Ɛίστε ευπρόσδεκτοιƐíste efprósdektoi
JaVαι Nai
NeeΌχιÓchi
RestaurantƐστιατόριοƐstiatório
MenukaartΚάρτα μενούKárta menoú
Het eten was heerlijk, dank jeΤο φαγητό ήταν νόστιμο, ευχαριστώTo fagitó ítan nóstimo, efcharistó
Bedankt oberΕυχαριστώ σερβιτόροςEfcharistó servitóros
SupermarktΣούπερ μάρκετSoúper márket
Bedankt voor de bloemenΕυχαριστώ για τα λουλούδιαEfcharistó gia ta louloúdia
Grieks leren, dankjeΜαθαίνοντας ελληνικά, σας ευχαριστώMathaínontas elliniká, sas efcharistó

Hopelijk helpen deze paar woorden je op weg. Op deze pagina hebben we nog wat andere Griekse woorden voor je vermeld.

Grieks leren, is dat moeilijk?

Doordat het Griekse alfabet anders is dan ons alfabet lijkt het moeilijk om de taal te leren. Toch valt dat reuze mee. Als je het alfabet en de uitspraak van de letters leert dan heb je het eerste obstakel al genomen. Met een thuisstudie en elke dag wat woorden bijleren spreek je al gauw een aardig woordje Grieks. Ook is het heel handig om belangrijke uitdrukkingen te leren, zodat je die tijdens je vakantie paraat hebt. Genoeg voor een leuke vakantie en leuke gesprekken met de aardige Grieken die jou daar gastvrij ontvangen. 

Maar ook handige zinnen die je kunt gebruiken als je in de problemen komt. Καλημέρα, goedemorgen, ευχαριστώ, dankjewel, woorden en eenvoudige zinnen leren is een goede start om de taal te leren spreken. Griekse taalcursussen via een online thuisstudie helpen je prima op weg. Kαλή τύχη! Veel succes!

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.