Grieks Nederlands

Grieks Nederlands

Om Grieks te leren is het verstandig om eerst je Nederlands weer op peil te krijgen. Wanneer je Nederlands goed beheerst is het eenvoudiger om een andere taal te leren. Zo krijg je bij elke taal, en dus ook bij Grieks, te maken met grammatica en de bijbehorende termen. Nu zullen sommige nog wel een lichtje doen branden, maar voor veel begrippen is de grammaticale leerstof van de lagere school wel erg ver weg. Ook is een grote vocabulaire erg handig wanneer je een andere taal gaat leren. Zo kun je woorden in een vreemde taal beter plaatsen en ze van het juiste gewicht voorzien.

Grieks Nederlands woorden

Zijn er ook woorden die we in Nederland gebruiken die oorspronkelijk uit het Grieks komen. Het lijkt misschien een beetje raar, vanwege de verschillende alfabetten die we hebben, maar dat is zeker zo. Autobiografie bijvoorbeeld; autos= zelf, bios= leven, graphein= schrijven. Zo heb je ook biologie dat bestaat uit bios= leven en logos= woord. Maar ook narcisme, optica en reuma zijn voorbeelden van Nederlandse woorden die hun oorsprong vinden in Griekenland.

Dit komt doordat de Griekse taal voor vele andere talen is gebruikt als beginsel. Deze hebben weer voortgeborduurd hierop en zo is dat bij vele verschillende talen over de hele wereld, maar vooral Europa, gebeurd. Hierdoor zijn er in ontzettend veel talen woorden die oorspronkelijk van de Griekse taal komen. Toch maakt dit het nog niet eenvoudig om terug te gaan naar de taal van de oorsprong. Grieks ziet er ontzettend lastig uit met al zijn eigen tekens, en het duurt dan ook even voordat je deze taal een beetje kunt spreken.

Grieks leren

Welke voordelen heb je verder wanneer je als Nederlander Grieks gaat leren. Helaas niet veel. Verder dan de woorden die wij hebben geërfd van het Grieks reiken de overeenkomsten niet. Mocht je op school oud-Grieks hebben geleerd, dan heb je daar al heel wat aan wanneer je de nieuw Griekse taal onder de knie probeert te krijgen. Spreek je een aardig woordje Duits, dan kun je daar ook je voordeel uit halen. De grammatica komt in de vorm van naamvallen namelijk overeen met sommige aspecten van de Griekse taal.

Grieks spreken als Nederlander

Maar wees niet getreurd, ook als je geen Duits kent en geen oud-Grieks hebt geleerd, kan ook jij Grieks leren. Het belangrijkste is dat je het graag wilt en genoeg tijd aan wilt besteden. Daarnaast zijn een stukje doorzettingsvermogen en de juiste hulp zeer belangrijk. Zo moet je, vooral voor de basis, een goede cursus volgen. Wanneer deze broodnodige basis is gelegd kun je eenvoudig beter worden in het beheersen van de Griekse taal. Een cursus valt ook dan aan te raden, maar is minder noodzakelijk dan een cursus wanneer je van plan bent te beginnen met Grieks leren.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.