Grieks

Grieks

Wat is Grieks eigenlijk? Goed het is een taal die je kunt leren, maar waar staat het verder voor? Wie zijn de Grieken, wat doen ze en waarom? De Griekse cultuur verschilt nogal van de Nederlandse. Zo zijn er bepaalde gebruiken die je daar beter niet kunt hanteren, terwijl die in Nederland een vriendelijke boodschap moeten uitdragen. Wanneer je bijvoorbeeld een Griek gedag wilt zeggen door naar hem of haar te zwaaien, kan het verkeerd uitpakken. Wanneer je een open hand gebruikt heeft dit in Griekenland namelijk een schofferende betekenis. Zwaaien moet je met een gesloten hand, een vuist dus, doen.

Verder is de zon natuurlijk onlosmakelijk verbonden met Griekenland. Dit is niet zo gek in een land waar minstens 250 dagen per jaar de zon schijnt. Van al die hitte krijg je er midden op de dag, het heetste punt, al snel genoeg van. De Grieken hebben dan ook net zoals de Spanjaarden een moment om te slapen in de middag; de siësta. Wanneer het tijd is voor de siësta, zijn de meeste winkels en andere verkoopgelegenheden dan ook gesloten. Goed om te weten wanneer je naar Griekenland gaat, in de middag kun je niet overal naartoe.

Verder staat Griekenland bekend om de olijven. Met ongeveer 120 miljoen olijfbomen in Griekenland komt er dan ook genoeg van Griekse bodem. Lekker hoor, af en toe een olijfje, maar er wordt natuurlijk ook olijfolie van gemaakt. Jaarlijks wordt er ongeveer 300.000 ton olijfolie geproduceerd in Griekenland. Veel hiervan wordt getransporteerd, maar de Grieken zelf lusten er ook wel pap van. Volgens een schatting neemt een gemiddelde Griek zo ongeveer 20 kilo olijfolie per jaar tot zich.

Eilanden

Griekenland staat ook bekend om de vele en populaire eilanden. Toeristen vanuit heel Europa komen naar de eilanden, vooral in de zomer, om eens goed vakantie te vieren. Het bekendste eiland is Kreta. Dit is tevens ook de grootste met 8.336 vierkante kilometer, ongeveer een vijfde van Nederland. Maar naast Kreta zijn er nog veel meer eilanden die je kunt ontdekken in Griekenland. Hoeveel eilanden er zijn die je kunt ontdekken? Daar hebben zelfs de Grieken zelf geen antwoord op. Het zijn er zoveel dat ze alleen maar een schatting kunnen maken. Dat is nog een ruime schatting ook; tussen 1.200 en de 6.000. Het zijn er in ieder geval genoeg.

De toeristen die Griekenland aandoen komen in grote getallen. Per jaar komt er een groep toeristen die in aantal bijna net zo groot is als de Nederlandse bevolking. Het gemiddelde ligt nu namelijk op 16,5 miljoen toeristen per jaar. Het frappante is dat de bevolking van Griekenland een stuk kleiner is. De Grieken zijn met zijn 11 miljoen en zien dus ieder jaar een groep groter dan hun eigen bevolking vakantie vieren en van de overvloedige zon genieten in Griekenland.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.