Griekse letters

Griekse letters

Het eerste wat opvalt aan Griekse is dat ze geen gebruik maken van dezelfde letters als wij bij het Nederlands. Ze hebben letters die nogal verschillen van de onze. Waarschijnlijk ken je een aantal van deze Griekse letters wel, aangezien deze ook terugkomen in onze taal. Ze hebben een teken en een naam. Zo begint het Griekse alfabet bijvoorbeeld met α, genaamd Alfa en eindigt het met Ω, genaamd Omega. Misschien ken je het zinnetje “Ik ben de Alfa en de Omega” wel, wat zoveel betekent als ‘ik ben de eerste en de laatste’.

Alfa en Bèta

Maar er komen nog veel meer Griekse letters voor in het Nederlands. Alfa wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om de leider van een groep dieren aan te duiden, maar ook in de wiskunde en bij natuurkunde. Bèta, de tweede letter uit het alfabet wordt gebruikt wanneer men het heeft over exacte vakken in het onderwijs, maar ook in bétaversie zie je deze letter terug. Zo is er voor elke Griekse letter wel een woord te bedenken die we in Nederland gebruiken. Gammawetenschappen bijvoorbeeld, waarmee studies als sociologie en antropologie worden bedoeld.

Het leren van deze Griekse letters kan even wat tijd in beslag nemen. De tekens zien er anders uit als de onze en de uitspraak verschilt ook nogal. Het beste is veel oefenen en zo snel als mogelijk is een beetje Grieks proberen te lezen. Zo raak je gewend met de tekens en de betekenis ervan. Een voordeel is wel dat er maar 24 tekens zijn in het Griekse alfabet tegenover 26 tekens in ons alfabet. Dat scheelt toch alweer twee tekens. Stop genoeg tijd in het kennen en herkennen van de Griekse letters. Als je Grieks wilt leren is dit van groot belang.

Wat ken je al?

Zoals al gezegd komen er veel letters ook in het Nederlands voor. Ze worden gebruikt als teken of de naam van het teken wordt gebruikt in de Nederlandse taal. Welke tekens ken je hier al van vanuit het Nederlands en waarvan? Wanneer je erop gaat letten wat je voorbij ziet of hoort komen aan Griekse letters in het Nederlands, zal je merken dat het best nog wel wat is. Wanneer je er één hoort is het goed om voor jezelf te bedenken welk teken erbij hoort. Als je een teken ziet is het goed om te weten wat de naam is van dit teken. Zo leer je het Griekse alfabet al een beetje.

Benamingen van Griekse woorden die al kent vanuit het Nederlands kunnen bijvoorbeeld zijn; Omega, Jota, Sigma, Delta, Alfa, Gamma, Bèta en Pi. Herken je hier een aantal van? Probeer na te gaan waarvan en probeer achter het bijbehorende letter te komen. Tekens die je wellicht al eens hebt gezien kunnen deze zijn; µ, α, β, π, Ω, ∑, ∏, ∆. Herken je er hier één of meerdere van? Waarvan ken je deze en waar staat het voor? Wanneer je dit onder de knie hebt, rest er nog een lastig leerproces, de uitspraak.

Griekse letters

Uitspraak

De uitspraak is zeer verschillend van het Nederlands. Zo worden alle klinkers kort, duidelijk en helder uitgesproken in het Grieks. Daarnaast zijn er ook samengestelde klinkers. Het enige wat je hiermee kunt doen, is de uitspraak goed oefenen en blijven oefenen. Wellicht met een vertaling in het Greeklish erbij. Greeklish is een samenvoeging van Greek en English. Met deze term wordt zoveel bedoeld als Grieks geschreven teksten in Latijnse tekens, de tekens die wij gebruiken.

Oud Grieks

Zoals je misschien al had begrepen, is er oud-Grieks en nieuw-Grieks. Deze twee taalversies verschillen nogal van elkaar. Wanneer je de één leert, kun je niet communiceren in de andere. Wanneer het op de Griekse letters aankomt hoef jij je in ieder geval geen zorgen te maken. Je kunt niet per ongeluk de verkeerde leren. Alle letters zijn hetzelfde in oud-Grieks en in nieuw-Grieks. Waar je wel voor uit moet kijken is de uitspraak van de letters. Hierin verschillen de alfabetten van oud- en nieuw-Grieks wel.

Griekse letters

Verder hoef je geen zorgen te hebben. Met goed oefenen, veel herhaling, een beetje doorzettingsvermogen en met gezond enthousiasme kom je er zeker. De letters die zo anders zijn als de onze vormen juist een mooie uitdaging waar je motivatie uit kunt halen. En ook al zijn ze verschillend, er zijn ook enige overeenkomsten en bij sommige gelegenheden maakt de Nederlandse taal gebruik van de Griekse letters. Zo komt het woord alfabet bijvoorbeeld van de eerste twee letters uit het Griekse alfabet; alfa bèta.

Bewaren

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.